Η εγκατάσταση ενός laminate δαπέδου, είναι μια διασκεδαστική DIY εργασία μιας και είναι τόσο εύκολο να το κάνουμε. Εκτός από το ότι θα έχετε ένα όμορφο νέο πάτωμα, θα είστε σε θέση να περηφανεύεστε ότι το φτιάξατε μόνοι σας!

 • Μετρήστε την ποσότητα που χρειάζεστε

Για να ξέρετε πόσα πακέτα laminate απαιτούνται για το χώρο σας είναι απαραίτητο να πάρετε μια σωστή μέτρηση του χώρου όπου θα τοποθετηθεί το δάπεδο.  Η ποσότητα του δαπέδου laminate θα πρέπει να είναι περίπου 5% περισσότερη από τα μ2 δωματίου για τυχόν φύρα.

 

 • Εγκλιματίστε το Laminate δάπεδο σας

Αυτή είναι μια πολύ σημαντική πτυχή της τοποθέτησης η οποία θα κάνει τεράστια διαφορά στο δάπεδό σας. Για τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την τοποθέτηση τα δάπεδα laminate θα πρέπει να αποθηκεύονται στο χώρο όπου πρόκειται να τοποθετηθούν. Η θερμοκρασία πρέπει να διατηρηθεί σταθερή πριν, κατά και τρεις ημέρες μετά την τοποθέτηση. Αυτή η διαδικασία βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων υγρασίας στο χώρο ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες αλλαγές, καθώς αυτές οι αλλαγές μπορεί να δημιουργήσουν απότομες συστολές και διαστολές στο δάπεδο. Εάν αυτό συμβεί μπορεί να εμφανιστούν κενά μετά την τοποθέτηση.

 • Προετοιμασία για τοποθέτηση laminate δαπέδου

Ελέγξτε ότι το υποδάπεδο είναι σε καλή κατάσταση. Χρησιμοποιήστε ένα αλφάδι για να ελέγξετε το υποδάπέδο. Μια επιφάνεια που είναι ελαφρώς ανώμαλη θα πρέπει να τριφτεί  ώστε να εξασφαλιστεί ότι η εικόνα του νέου σας δαπέδου θα  είναι ωραία και επίπεδη. Στη συνέχεια θα πρέπει να τοποθετήσετε το υπόστρωμα σας. Αυτό το βήμα είναι διαφορετικό ανάλογα με τον τύπο του υποδαπέδου που  έχετε: πχ. αν κάνετε τοποθέτηση πάνω σε τσιμεντένια πλάκα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε υπόστρωμα το οποίο είναι κατάλληλο για υγρομόνωση.

Ενώστε με ταινία συσκευασίας τις λωρίδες του υποστρώματος και βεβαιωθείτε ότι το υπόστρωμα εκτείνεται τουλάχιστον 5 cm πάνω τον τοίχο. Για την εγκατάσταση πάνω από ενδοδαπέδια θέρμανση βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα κατάλληλο  υπόστρωμα  ενδοδαπέδιας που διανέμει τη θερμότητα ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.

 • Κοπή Laminate γύρω από τουαλέτες, καλοριφέρ, σωλήνες, σκάλες και πόρτες
 1. Σημαδέψτε την σανίδα: Πάντα κάνετε κάποιου είδους σημάδι στη σανίδα σας πριν αρχίσετε την κοπή. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε τυχόν λάθη. Χρησιμοποιήστε ένα μολύβι ώστε να μπορείτε να αφαιρέσετε το σημάδι.
 2. Διαλέξτε το κατάλληλο εργαλείο κοπής: Οι φαλτσοκόφτες είναι καλοί για επαναλαμβανόμενες κοπές, ειδικά στο κοντό μέρος της σανίδας laminate. Τα εργαλεία αυτά δημιουργούν πολλή σκόνη, έτσι είναι καλύτερο να τα χρησιμοποιείτε έξω. Τα δισκοπρίονα είναι καλά για την κοπή της μακριάς πλευράς της σανίδας σε ευθεία γραμμή. Τέλος οι σέγες είναι καλές για την κοπή laminate που θα τοποθετηθούν γύρω από καμπύλα αντικείμενα ( σωλήνες, τουαλέτες κτλ)
 3. Κόψτε τη σανίδα Laminate: Εάν χρησιμοποιείτε ένα αλυσοπρίονο, να θυμάστε ότι τα laminate ξεφλουδίζουν εύκολα. Για την πρόληψη του ξεφλουδίσματος θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα πριόνι με ωραία δόντια και θα πρέπει να κοπεί από πάνω προς τα κάτω και όχι από κάτω προς τα πάνω. Εάν χρησιμοποιείτε ένα απλό πριόνι χειρός, κόψτε το laminate σας με την καλή πλευρά προς τα πάνω και μη χρησιμοποιείτε πίεση στις κινήσεις προς τα κάτω.

 

 • Πώς να τοποθετήσετε τις σανίδες Laminate

Όλα τα δάπεδα laminate έχουν  σύστημα τοποθέτησης κλικ. Οι σανίδες κουμπώνουν μεταξύ τους σαν κομμάτια πάζλ. Ξεκινήστε την τοποθέτηση κατά μήκος του μεγαλύτερου τοίχου του δωματίου αφήνοντας 1 πόντο κενό από αυτόν για τις συστολές- διαστολές. Όπως είπαμε και πιο πάνω, ακόμη και αν το δάπεδο έχει εγκλιματιστεί σωστά θα εξακολουθεί να έχει κανονικές διαστολές και συστολές καθώς τα επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας ποικίλλουν ανάλογα την εποχή. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα μικρό διάκενο 10 χιλιοστά μεταξύ του τοίχου και του δαπέδου περιμετρικά. Για να διατηρηθεί αυτό το κενό κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του δαπέδου θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ειδικές σφήνες πάχους 1 εκατοστό. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό το κενό μιας και θα καλυφθεί από το σοβατεπί. Η πρώτη σανίδα στην πρώτη γραμμή πρέπει να είναι ολόκληρη ενώ στη δεύτερη σειρά θα πρέπει να ξεκινήσει με μια σανίδα κομμένη στα 2/3 του συνολικού της μήκους. Η πρώτη σανίδα της τρίτης σειράς θα πρέπει να είναι στο 1/3 του συνολικού μήκους ενώ η πρώτη σανίδα της τέταρτης σειράς θα πρέπει να είναι ξανά ολόκληρη. Αυτό το μοτίβο θα συνεχιστεί μέχρι ολόκληρο το δάπεδο είναι καλυμμένο με σανίδες laminate. Οι κοντές ενώσεις της μιας σειράς με την επόμενη θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 30-35 πόντους.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Επιθεωρήστε όλα τα υλικά προσεκτικά πριν από την εγκατάσταση. Ακόμα κι αν το προϊόν μας περνά μέσα από πολλές επιθεωρήσεις πριν φύγει από το εργοστάσιο, είναι ευθύνη του πελάτη και του εγκαταστάτη να κάνει  μια τελική επιθεώρηση πριν από την τοποθέτηση.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΧΩΡΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη / εγκαταστάτη να διαπιστώσει αν το εργοτάξιο, το υποδάπεδο και οι συνθήκες του χώρου εργασίας είναι περιβαλλοντικά και δομικά κατάλληλες για την τοποθέτηση των ξύλινων δαπέδων. Ο εγκαταστάτης / ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος για προβλήματα του δαπέδου που προκύπτουν  ή συνδέονται με ενδοδαπέδια θέρμανση, κακό υποδάπεδο, κακές περιβαλλοντολογικές συνθήκες κατά την τοποθέτηση, ελλείψεις και  χρήση ανεπαρκών αξεσουάρ μετά την εγκατάσταση του δαπέδου.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ:

Να διαβάζετε πάντα τους οδηγούς εγκατάστασης του κατασκευαστή πριν από την εγκατάσταση που θα βρείτε σε κάθε πακέτο του δαπέδου.

Το δάπεδο  βινυλίου είναι ένα αδιάβροχο, ανθεκτικό στις γρατσουνιές, εύκολο στον καθαρισμό και μακράς διαρκείας προϊόν που είναι κατάλληλο για όλους τους χώρους ακόμα και για  μπάνια και κουζίνες. Ανάλογα με τον τύπο του τοποθετείτε με διαφορετικούς τρόπους , και σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε το είδος της τοποθέτησης που σας ταιριάζει. Γενικά  δεν χρειάζεται ιδιαίτερα εργαλεία, κόβεται εύκολα με την χρήση φαλτσέτας, δεν είναι απαραίτητο να αφήσουμε κενά διαστολής( αδρανές υλικό) και παρουσιάζει μεγάλη ευελιξία στην τοποθέτηση.

 • Προετοιμασία υποδαπέδου

Ανεξάρτητα του υποδαπέδου που έχετε, θα πρέπει να είναι επίπεδο και να έχει λεία επιφάνεια για το νέο σας δάπεδο. Συνιστώμενες κατευθυντήριες γραμμές μας είναι ότι το υποδάπεδο σας δεν πρέπει να αποκλίνει περισσότερο από 5mm σε 3μ μήκος. Το υποδάπεδο σας επίσης πρέπει να είναι στεγνό, και η σχετική υγρασία δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 75%.

 • Εγκατάσταση δαπέδου

Το πατώματα βινυλίου μπορεί να τοποθετηθεί με τρεις τρόπους. Κολλητό με χρήση ειδικής μαγνητικής κόλλας, πλωτό αν έχει σύστημα τοποθέτησης click η ακόμα και ακουμπητό (loose lay) αν η πίσω επιφάνεια της σανίδας είναι κολλώδης. (βλέπε οδηγό εγκατάστασης laminate & κολλητών δαπέδων)

Η κατασκευή ενός μασίφ  ξύλινου δαπέδου περιλαμβάνει την υποδομή και την τελική επίστρωση. Η υποδομή αποτελείται από ξύλινα ή άλλα υλικά, πάνω στα οποία στερεώνουμε το τελικό προϊόν, δηλαδή παρκέτα, λωρίδες, πλάκες κλπ.

 • Δημιουργία κατάλληλης υποδομής

Ο παραδοσιακός τρόπος τοποθέτησης ξύλινων δαπέδων-παρκέ , περιλαμβάνει την κατασκευή υποδομής (σχάρας- καννάβου) από ξύλινα καδρόνια σε σταθερό υπόβαθρο (τσιμεντοκονία). Με την τοποθέτηση των καδρονιών επιτυγχάνουμε την οριζοντίωση και ανύψωση της επιφανείας στο επιθυμητό ύψος, όπου  θα καρφωθεί το μασίφ ξύλο μας.

Συχνά για διάφορους λόγους, απαιτείται η δημιουργία ψευδοδαπέδου πάνω στη σχάρα των καδρονιών. Τα παρκέτα μεγάλου πλάτους ή  η τοποθέτηση τους με  ιδιαίτερες διατάξεις είναι τέτοιοι λόγοι(πχ.ψαροκόκκαλο σχέδιο) . Το ψευδοδάπεδο σχηματίζεται είτε από ξύλινες τάβλες, είτε από τεχνητές ξυλοπλάκες –κόντρα πλακέ, OSB- σημύδα, που συνήθως βιδώνονται στα καδρόνια.

 • Διατήρηση υπάρχουσας υποδομής

Σε αυτές τις περιπτώσεις η υπάρχουσα υποδομή δίνει την δυνατότητα άμεσης τοποθέτησης του δαπέδου απευθείας πάνω της, με κολλητή εγκατάσταση χωρίς να επιβάλλεται η κατασκευή σχάρας καδρονιών ή ψευδοδαπέδου.

Σε έναν νεόχτιστο χώρο τέτοια υποδομή μπορεί να είναι από επιπεδωμένο ισχυρό τσιμεντοκονίαμα ή ειδικό αυτοεπιπεδούμενο μείγμα. Προϋποθέτει φυσικά την ύπαρξη πλάνου από πριν, σχετικά με το είδος του ξύλινου δαπέδου, το ύψος της τελικής επίστρωσης, τις διελεύσεις σωληνώσεων κλπ. Αντίστοιχα, σε ανακατασκευές παλαιών κτιρίων, τέτοια υποδομή μπορεί να υπάρχει από μάρμαρο, μωσαϊκό, πλακάκι, παλιό ξύλινο δάπεδο κλπ., που δεν επιβάλλεται να απομακρυνθεί.

 • Προετοιμασία του χώρου πριν την τοποθέτηση

Επιβάλλεται να έχουν τοποθετηθεί τα εξωτερικά κουφώματα και γενικότερα ο χώρος θα  πρέπει να είναι προφυλαγμένος απ’ τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες. Οι εργασίες με υλικά που περιέχουν υγρασία (πχ. χρήση τσιμεντοκονίας, τοποθέτηση πλακιδίων κλπ.) πρέπει να έχουν προηγηθεί από την τοποθέτηση του ξύλινου δαπέδου και να έχει περάσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα για την αποβολή της.

Κατά τους χειμερινούς μήνες που επικρατούν συνθήκες υψηλής υγρασίας, είναι θεμιτό να υπάρχει θέρμανση στο χώρο τόσο πριν, όσο και κατά την τοποθέτηση. Κατά την διάρκεια της τοποθέτησης των ξύλινων δαπέδων η υγρασία των τοίχων δεν πρέπει να είναι πάνω από 3%. Στην περίπτωση κολλητού δαπέδου σε υπόβαθρο από μπετόν, το ποσοστό υγρασίας δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο του 3% της στεγνής μάζας. Για να στεγνώσει μια τσιμεντοκονία απαιτούνται 10-12 μέρες ανά 1 εκατοστό πάχους αυτής, σε ένα ξηρό περιβάλλον, ενώ το χρονικό διάστημα  προσαυξάνεται κατά 50%  σε μια εποχή με υγρασία.

Προτιμάται η τοποθέτηση του ξύλινου δαπέδου, να γίνεται πριν το τελικό φινίρισμα του ελαιοχρωματιστή. Γενικότερα, όσο μεγαλύτερο μέρος των εργασιών έχει ολοκληρωθεί προγενέστερα, τόσο λιγότερο θα καταπονηθεί το δάπεδο

Με εμφάνιση μασίφ ξύλου, αλλά πολύ πιο εύκολο να εγκατασταθεί χάρη στη χρήση των συστημάτων κλικ, το ημιμασίφ ξύλινο δάπεδο είναι ιδανικό για όσους κάνουν ανακαινίσεις, θέλουν να τοποθετήσουν μόνοι τους και να τελειώνουν γρήγορα ή απλά επειδή τους αρέσουν τα ημιμασίφ πατώματα. Για όποιον λόγο και να το επιλέξετε  υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε για να βεβαιωθείτε ότι το τελικό αποτέλεσμα στο πάτωμά σας θα είναι τέλειο.

 • Εγκλιματίστε το ξύλινο δάπεδο σας

Το ξύλο, ως φυσικό προϊόν θα πρέπει να εγκλιματιστεί στις συνθήκες του σπιτιού σας πριν από την τοποθέτηση του. Παρόλο που τα ημιμασίφ ξύλινα δάπεδα έχουν πολύ μικρότερες συστολές και διαστολές από τα μασίφ, θα πρέπει να τα αφήσουμε για τουλάχιστον 2 μέρες στο χώρο που θα τοποθετηθούν ώστε να εγκλιματιστούν. Θυμηθείτε να αποθηκεύσετε τα πακέτα  οριζόντια στο δωμάτιο το οποίο θα τα τοποθετήσετε.

 • Προετοιμασία του υποδαπέδου

Τα ημιμασίφ ξύλινα δάπεδα μπορούν να τοποθετηθούν στους περισσότερους τύπους υποδαπέδου αρκεί να είναι καθαρό, στεγνό και επίπεδο. Κοινοί τύποι υποδαπέδων είναι  ο άμμος θαλάσσης, η τσιμεντοκονία,  το κόντρα πλακέ, το OSB κτλ. Ανεξάρτητα του υποδαπέδου που έχετε, θα πρέπει να είναι επίπεδο και να έχει λεία επιφάνεια για  να τοποθετήσετε το νέο σας δάπεδο. Η συνιστώμενη κατευθυντήρια γραμμή μας είναι ότι το υποδάπεδο σας δεν πρέπει να αποκλίνει περισσότερο από 5mm σε 3m μήκος. Το υποδάπεδο σας επίσης πρέπει να είναι στεγνό, και η σχετική υγρασία δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 75%.

 • Επιλέγοντας το σωστό υπόστρωμα για πλωτή τοποθέτηση

Σε περίπτωση πλωτής τοποθέτησης, το ημιμασιφ ξύλινο πάτωμα θα πρέπει να τοποθετηθεί  πάνω σε  ένα υπόστρωμα. Το κατάλληλο υπόστρωμα μπορεί να σας προστατέψει από την υγρασία, να συγκαλύψει μικρά εξογκώματα και ανωμαλίες που ήδη υπάρχουν αλλά και  να βοηθήσει στην μείωση του ήχου των βημάτων πάνω από το νέο σας δάπεδο. Το υπόστρωμα που  θα επιλέξετε  ποικίλει ανάλογα τις ανάγκες σας.

 

Είδη υποστρωμάτων

 1. Πολυαιθυλένιο με φιλμ υγρομόνωσης. Αυτό είναι το πιο απλό υπόστρωμα και χρησιμοποιείτε για να αποκλείσουμε μέχρι ένα βαθμό την ανερχόμενη υγρασία
 2. Υπόστρωμα αλουμινίου. Το υπόστρωμα αυτό καλύπτει τις ίδιες ανάγκες που καλύπτει και το απλό υπόστρωμα, με τη διαφορά πως η ύπαρξη του αλουμινίου, δημιουργεί μια “ασπίδα” από τον στατικό ηλεκτρισμό που παράγεται και προστατεύει ηλεκτρονικά μηχανήματα, ή και εμάς τους ίδιους από αυτόν.
 3. Υπόστρωμα φελλού. 100% φυσικό υλικό, χωρίς προσθήκη χημικών ή άλλων ουσιών, με εξαιρετικό αποτέλεσμα στην ηχομόνωση και τη θερμομόνωση

4.Υπόστρωμα nostra alu. Μειώνει το θόρυβο μέχρι και 21 db  από όροφο σε όροφο, καθώς και κατά 70% το θόρυβο του πατήματος. Επίσης λόγω της κατασκευής του από  το ελαστικό υλικό eva ,δημιουργεί μια ευχάριστη αίσθηση βαδίσματος

Όλα τα παραπάνω υποστρώματα είναι κατάλληλα για ενδοδαπέδια θέρμανση

 • Κολλητή τοποθέτηση πάνω σε μπετόν ή ξύλινο πέτσωμα

Η κολλητή τοποθέτηση του δαπέδου γίνεται με την χρήση ειδικής κόλλας πάνω σε μπετόν ή ξύλινο πέτσωμα. Είναι σημαντικό η κόλλα που θα χρησιμοποιηθεί να ενδείκνυται για την συγκεκριμένη χρήση.  Αρχικά θα πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα υγρασίας του σκυροδέματος. Εάν το σκυρόδεμα έχει υγρασία άνω του 4%, πρέπει να περιμένετε μέχρι να στεγνώσει. Επίσης αν υπάρχει ενδοδαπέδια θέρμανση πρέπει να χρησιμοποιηθεί ηχομονωτικό φιλμ ώστε να διασφαλιστεί ότι η υγρασία δεν θα φτάνει στο νέο σας δάπεδο. Πάντα το υποδάπεδο πρέπει να είναι στεγνό, λείο, επίπεδο  καθαρό και χωρίς ατέλειες. Αν το υποδάπεδο είναι ανώμαλο σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα αυτοεπιπεδούμενο υλικό.

Εάν έχετε ένα ξύλινο υποδάπεδο θα πρέπει να είναι κόντρα πλακέ ή OSB ώστε να υπάρχει μια ομαλή και επίπεδη επιφάνεια για να μπορείτε να εγκαταστήσετε το ξύλινο δάπεδο σας. Εάν τέλος τοποθετείτε  σε υπάρχον παλιό δάπεδο βεβαιωθείτε ότι είναι λείο και  ίσιο διαφορετικά θα πρέπει να  επιδιορθώστε τυχόν προβλήματα που υπάρχουν  (βλέπε οδηγός προετοιμασίας)

Η εφαρμογή της κόλλας

Απλώστε την κόλλα με μια ειδική σπάτουλα ξεκινώντας από την άκρη του τοίχου. Η επιφάνεια που θα πρέπει να καλύψετε με την κόλλα κάθε φορά θα πρέπει να είναι αρκετή ώστε να τοποθετηθούν 2 σειρές. Θα πρέπει να αφήσετε ένα κενό περιμετρικά   5-10 χιλιοστά για τις  συστολές – διαστολές , χρησιμοποιώντας ειδικές σφήνες. Αφού ολοκληρώσετε την τοποθέτηση των 2 αυτών σειρών επαναλάβετε την διαδικασία μέχρι να καλυφθεί όλος ο χώρος.

Τέλος αφαιρέστε τις σφήνες και τοποθετήστε το σοβατεπί για να καλύψετε τα περιμετρικά κενά.